Waarom gebruiken we probiotica in Sanaspray?

De voordelen van probiotica op de huid werden al heel snel duidelijk. Ze gaan bij het reinigen van de huid, de bestaande huidflora niet afdoden zoals vele handgels of vochtige doekjes met alcohol op de markt dat wel doen. Probiotica gaan net het microbioom extra ondersteunen door toevoeging van goede bacteriën. Daarbij gaan probiotica zorgen voor een actieve geurbestrijding en het risico verlagen op huidirritaties en schimmels.

Oorspronkelijk komt probiotica uit de voeding waar bijna steeds gewerkt wordt met Lactobacillus en Bifidobacterium. Deze soorten zijn echter veel minder geschikt voor uitwendig gebruik (reiniging, persoonlijke hygiëne, luchtbehandeling…). De reden is dat de ‘klassieke’ probiotische species bacteriën zijn die zeer gevoelig zijn aan de fysische omgevingsomstandigheden zoals temperatuur, pH en zuurstofgehalte. En bovendien hebben ze vaak een zeer strikt dieet wat niet overal voorhanden is. De Lactobacillus en bifido probiotica uit de voedinsprobiotica verkiezen zuurstofarme omstandigheden bij temperaturen rond 37°C. Ze hebben nood aan bepaalde voedingsstoffen die in de darm aanwezig zijn. Van zodra de fysische parameters of voeding niet voorhanden is, sterven ze zeer snel af door hun gevoeligheid.

Voor uitwendige toepassingen, zoals bij Sanaspray,  is er nood aan micro-organismen die heel goed met wisselende fysische omstandigheden overweg kunnen en een breed voedingspatroon hebben. Onder de probiotica bevinden zich ook een aantal leden van de familie Bacillus. Deze soort kan men overal in de natuur terugvinden (grond, water, lucht, darm…) en heeft zich weten aan te passen aan zeer wisselende omstandigheden. Ze hebben ook de unieke eigenschap om ‘sporen’ te vormen, een soort overlevingscapsule waarin ze in slaaptoestand verkeren tot wanneer de omstandigheden weer gunstig worden. De Bacillus probiotica van Sanaspray zorgen voor een gezond, stabiel microbioom op oppervlakken, huid en in de lucht en water. Dankzij hun sterke overlevingsmogelijkheid.