Vochtige doekjes schadelijk voor babies

Vochtige babydoekjes. De mama’s, papa’s en grootouders onder ons kennen ze wel. Die babydoekjes zijn natuurlijk handig om de billetjes van je baby proper te krijgen. Maar ze bevatten wel enkele ongezonde bewaarmiddelen en allergenen. En die kunnen allergieën tot zelfs problemen met het immuunsysteem en de lever van jouw baby geven. Dus kan je maar beter als ouder niet te vaak naar die vochtige babydoekjes of lotions grijpen.

Babyhuid

Vochtige babydoekjes zijn cosmetica. En in cosmetica zitten allerlei bewaarmiddelen en allergenen. Dat is voor volwassenen niet echt een probleem. Zij worden beschermd door hun huid. Maar bij baby’s laat de huid veel meer van die gevaarlijke stoffen door dan je zou denken. Zeker in de luierstreek.

Gevaarlijke stoffen

In vochtige babydoekjes zitten in de eerste plaats allergenen en parabenen. Die kunnen allerlei allergieën en huidirritaties veroorzaken.

Daarnaast zitten er ook veel bewaarmiddelen in waaronder fenoxyethanol. Die bewaarmiddelen zijn nodig om de babydoekjes vochtig en bacterievrij te houden. Ze zijn dus zeker nuttig. Maar ze veroorzaken ook heel wat medische kwaaltjes.

Fenoxyethanol heeft naast contactallergieën ook een negatief effect op het immuunsysteem, de hormonenspiegel en zelfs op de lever van jouw baby. Volgens Professor Kinderdermatologie Linda De Raeve zou deze stof dan ook beter verboden worden in vochtige babydoekjes.

En vergis je niet. Al deze stoffen zijn in babydoekjes eerder de regel dan de uitzondering. Zo onderzocht de Franse consumentenorganisatie Que Choisir 34 verschillende vochtige babydoekjes en lotions. In 32 van de 34 onderzochte producten vonden ze schadelijke stoffen. Zij pleiten dan ook om de aanwezigheid van Fenoxyethanol in vochtige babydoekjes drastisch te verminderen naar 0,4 procent of zelfs te verbieden.

Lees het volledige artikel hier