Hoe kan je hemorroiden (aambeien) voorkomen?

Hemorroiden of aambeien of speen zijn plaatselijke verwijdingen van de aders aan de anus. Je kan ze uitwendig (extern) hebben onder de huid van de buitenzijde van het anaal kanaal, of inwendig (intern) onder het slijmvlies van de binnenzijde van het anaal kanaal. Zij kunnen de oorzaak zijn van jeuk, zwellingsgevoel, soms ook van helder rood bloedverlies. Pijn is zeldzaam en bijna altijd een gevolg van een verwikkeling, namelijk klontervorming of thrombose. In ergere gevallen kunnen de inwendige aambeien naar buiten gaan uitpuilen: dit noemt men prolaps. Alvorens endoscopische (proctologische) of chirurgische oplossingen te overwegen, kunnen sommige maatregelen, waaronder de behandeling van constipatie, ertoe bijdragen om de lst zoveel mogelijk te beperken.

Hemorroïden: bevorderende factoren

De pijn en het bloedverlies die het gevolg zijn van hemorroïden zijn te wijten aan een vermeerdering van de bloedtoevoer in de aders van het rectum en de anus. Dit verschijnsel komt voor tijdens de zwangerschap, maar ook wanneer men last heeft van constipatie of wanneer men te veel moet persen tijdens de ontlasting. Hemorroïden kunnen ook het gevolg zijn van het dragen van zware lasten of van sportbeoefening waarbij zware inspanningen dienen geleverd te worden. Andere risicofactoren zijn overgewicht, lange tijd staan, sommige voedingsmiddelen en sommige dranken (kruiden, alcohol, koffie…), enz.

Preventie van hemorroïden: begin met constipatie te vermijden!

Wil men hemorroïden vermijden, dan moet men zoveel mogelijk de risicofactoren ontlopen. Vermijd irriterende voedingsmiddelen zoals kruiden, mosterd, koffie, alcohol…, draag geen zware lasten, enz. Maar denk er vooral aan dat preventie en behandeling van hemorroïden op de eerste plaats bestaan uit het vermijden van constipatie.

Wij geven u nu vier belangrijke raadgevingen die zeer nuttig kunnen zijn voor mensen die last hebben van die bijzondere spataders:

  • verhoog uw consumptie van voedingvezels (vers fruit, gekookte groenten, volle granen…)
  • zorg voor regelmatige fysieke activiteit,
  • drink veel water,
  • neem indien nodig een zacht laxeermiddel.