Dit zijn de 8 meest opmerkelijke wc-gewoontes wereldwijd

Historisch gezien is het toilet de uitvinding waarmee de meeste levens zijn gered. Ruim een derde van de wereldbevolking doet het echter nog steeds zonder. Elk jaar op 19 november wordt er aandacht gevraagd voor goede hygiëne op de wc. Helpling.nl, het platform voor het boeken van een schoonmaakhulp, zette voor Wereld Toilet Dag acht bizarre toiletgewoontes van over de hele wereld op een rij.

Schotland

Ben je op vakantie in de Schotse Highlands en moet je nodig? Klop dan gerust bij een willekeurig huis aan. Schotten zijn namelijk wettelijk verplicht om je gebruik te laten maken van hun toilet.

Singapore

Singapore staat niet voor niets bekend als het schoonste land op aarde. Zelfs de openbare toiletten zijn hier brandschoon! En dat willen ze graag zo houden. Daarom checkt de politie steekproefsgewijs of er wel is doorgetrokken bij openbare toiletten. Wie dit niet heeft gedaan, kan een boete van € 150 verwachten.

Nederland en Duitsland

Wij vinden ze doodnormaal, maar de Nederlandse wc’s met verhoging in de pot zijn voor buitenlanders een raar fenomeen. Het zogenaamde ‘inspectie-plateau’ is ontworpen zodat je na een grote boodschap kunt checken of je gezondheid in orde is.

Verenigde Arabische Emiraten

In sommige landen in het Midden-Oosten kun je lang zoeken naar een wc-rol. Daar gebruiken ze namelijk liever een waterslang. Daarnaast volgen enkele moslimlanden de regels van een hygiëne-etiquette genaamd Qadaa al-Haajah. Dit houdt onder andere in dat er water moet worden gebruikt in plaats van wc-papier, maar ook dat je de wc moet betreden met je linkervoet eerst en dat het ten strengste verboden is om te praten gedurende het proces.

Australië

Kolkt Australisch water andersom door het afvoergat dan Nederlands water? Nee, deze mythe over wc’s in landen op het zuidelijk halfrond is niet waar. Hoewel de Corioliskracht ervoor zorgt dat orkanen op het noordelijk halfrond een andere richting op draaien dan op het zuidelijke halfrond, heeft dit op een kleinere schaal – bijvoorbeeld in toiletten en wastafels – geen effect.

China en India

In Aziatische landen kunnen mensen niet even rustig door hun Facebook-tijdlijn scrollen of de krant lezen terwijl ze op het toilet zitten. Daar hebben ze namelijk ‘squads’ als wc. Dat klinkt misschien ongemakkelijk, maar ze zijn wel hygiënischer en beter voor de gezondheid. Doordat je hurkt, raak je achterste de wc niet aan en kunnen bacteriën zich lastiger verspreiden. Volgens onderzoek lopen westerse wc-gebruikers daarnaast een groter risico op darmziekten, omdat we in een onnatuurlijke houding onze behoefte doen.

Latijns-Amerika

De rioleringsbuizen in Zuid-Amerika zijn een stuk smaller dan wij gewend zijn. Toiletpapier spoel je daar dus absoluut niet door, tenzij je een verstopte wc op je geweten wilt hebben. Je gebruikte wc-papier gooi je weg in een prullenbakje, dat uiteraard wel vaak moet worden geleegd.

Japan

Je kent het bidet misschien van vakanties in Zuid-Frankrijk. Een grote keramische kom naast het toilet, zonder rugleuning maar met kranen. De meeste mensen met een bidet gebruiken beide: eerste de grove schoonmaak met papier en dan de fijne hygiëne met water. In Japan kan het allemaal tegelijk, daar hebben ze het bidet vaak in het toilet geïntegreerd.